Dagbok fra en fersk biotekstudent

Morten Kjos

Publisert mandag, den 16. februar, 2004.

12. august 2003
Nå sitter jeg altså her på Ås og venter på at et nytt skoleår skal starte. I morgen skal jeg begynne å studere bioteknologi. Hvorfor i all verden studere bioteknologi? er det mange som har spurt meg. For ikke å snakke om alle som lurer på hva bioteknologi går ut på for noe da?. I morgen og dagene og ukene framover skal jeg forhåpentligvis få svaret på det.


Bak meg har jeg tre år på videregående skole - allmennfag og et år som student ved Universitet i Bergen. Selv om jeg hadde et veldig fint år i Bergen, fristet det mye å flytte tilbake til Østlandet igjen. Og da passet jo bioteknologistudiet på NLH flott inn i de såkalte planene mine. Jeg har jo hørt mye fint om Ås. Fine studier, godt studentmiljø, vakkert og landlig. Jeg får virkelig håpe det stemmer. Jeg har iallfall merket at Ås ikke er noen by akkurat - men jeg tror jeg vil trives med det og.

22. august 2003

Mine første dager som bioteknologistudent er unnagjort. Mer eller mindre forvirra, men likevel fornøyd. Dagene har vært preget av velkomsttaler, omvisninger og ikke minst diverse fester. Informasjonen flommer stort sett mot oss i strie strømmer. Folk fra ulike studieretninger som genetikk, kjemi, mikrobiologi, molekylærbiologi, biokjemi og bioinformatikk brukte dagene på å prøve å spre det glade budskap om sin studieretning til oss nye studenter. På tross av informasjonsflommen fikk jeg et veldig godt inntrykk av alle jeg møtte.

Det viktigste disse første dagene var tross alt å bli kjent med nye mennesker. I klassa er vi rundt 25 stykker, med en svært ujevn kjønnsfordeling. Fire gutter og altså en god del flere jenter. Vi ble organisert i små grupper med en eldre student som fadder, som skulle vise oss litt rundt og ordne vorspiel og lignende.

Ingen tvil om at skolen og instituttet har gjort alt de kan for at vi nye studenter skal føle oss velkomne. Tirsdag var vi på tur til Arcus i Oslo. Etter flere foredrag og omvisning, fikk vi servert lunsj. Høres kanskje ikke så originalt ut, men jeg synes ikke vinsmaking til lunsj er så dumt jeg. I tillegg har vi vært på laboratoriet fire dager. Vi har gjort ulike forsøk hver dag, slik at vi skal skjønne mer av hva bioteknologi faktisk dreier seg om. Det har vært veldig fint å få prøve det praktisk med en gang. På den måten blir det en leser senere kanskje lettere å forstå.3. september 2003
Nå er innledningsukene over og studeringen skal starte på alvor. Et av de største
problemene jeg har hatt, er å sette sammen timeplanen min på egenhånd. Det er ikke alltid like lett. Men med god hjelp av en hyggelig studieveileder ordner det meste seg. Jeg skal ha fire fag dette semesteret, som jeg skal ha eksamen i før jul. Det er genetikk, mikrobiologi, cellebiologi og statistikk. På grunn av at jeg har hatt noen fag fra før, kunne jeg velge andre fag enn resten av klassa. Men så var det denne timeplanen da. Forelesninger er for så vidt greit. Verre er det imidlertid å få ulike laboratoriekurs og gruppeøvinger til å passe inn. Opptil flere ganger har jeg ønsket at jeg kunne klonet meg selv slik at jeg kunne hatt laboratoriekurs i genetikk og mikrobiologi samtidig. Men når det altså fortsatt er litt problematisk, må en finne på andre løsninger. Jeg håper det ordner i løpet av de kommende ukene.


Ellers har vi altså begynt med forelesninger. Vi har fått erfare at PowerPoint-presentasjoner virkelig er i støtet her på NLH. Dette er jo i og for seg veldig fint, for da kan vi skrive ut forelesningsnotater som fra internett. Kanskje høres dette ganske perfekt ut, men det finnes også ulemper. Jeg opplever iallfall at konsentrasjonen lett svikter når en ikke trenger å skrive noe. Det er forøvrig stor forskjell på foreleserne i de ulike fagene. Noen står stille og leser opp det som vises på presentrasjonene, noe som for så vidt er ganske kjedelig, i og med at de aller fleste kan lese selv. Andre virker derimot mer ivrige og engasjerte. Statistikk foreleseren er blant annet svært entusiastisk.

Forresten må jeg herved bekrefte at studentmiljøet på Ås er veldig bra. I dag har alle lag og foreninger presentert seg. Det er utrolig mye forskjellig å gjøre. Blant anna er det nesten et tosifret antall kor (iallfall virket det sånn) - for ikke å snakke om alle andre mer og mindre seriøse foreninger. I tillegg har NLH en egen idrettshall og idrettslag - noe som har medført at jeg prøver å ta opp igjen en noe falmet håndballkarriere.

29.september
Ja, nå føler jeg det er på tide å komme i gang med lesinga. Det har vært litt vanskelig å komme i gang etter sommerferien. Fagene jeg har virker ganske greie, men det er litt vanskelig innimellom. På videregående hadde jeg matte, kjemi og biologi. Dette er jeg glad for nå. Alt jeg lærer nå bygger videre på dette, og jeg tror det hadde vært verre om alt hadde vært helt ukjent. Likevel er fagene fra videregående nokså overfladiske sammenlignet med de fagene jeg har her. Bøkene er nokså tjukke - ofte på 700-800 sider. En annen sak som gjør det hele litt vanskeligere er at alle bøkene er på engelsk. Jeg har heldigvis blitt vant til det nå, men jeg har blitt godt kjent i den engelsk-norske ordboka mi.


13.oktober
Ja, nå er det allerede blitt oktober. Jeg ser av kalenderen at jeg har gått her i nesten to måneder. Jeg må nok begynne å bli gammel, for nå må jeg bruke favorittuttrykket til bestemora mi: Jøss, så fort tida går!. Det er jo for så vidt positivt, for det må jo bety at jeg trives, men så er det eksamen da! Faktisk under to måneder til den første. Altså er semesteret over halvveis, selv om jeg føler jeg nettopp har begynt.2. desember
Ja nå begynner det virkelig å nærme seg slutten av semesteret. Seks dager til eksamen og fjorten dager til juleferie. Nedtellinga har for øvrig foregått ei god stund. Fire eksamener på 9 dager vil nok bli ganske hardt. Iallfall vil skippertak metoden neppe virke, i og med at det er under et døgn mellom noen av eksamenene. Jeg får bare krysse det jeg har av fingre og håpe på det beste.

Uansett hvordan det går har jeg iallfall trivdes svært godt det første semesteret her som bioteknologistudent. Både studentmiljøet og studiene har vært over all forventning. Tror til og med jeg har funnet ut hva jeg skal studere videre; jeg synes nemlig genetikk og molekylærbiologi er så spennende at jeg vil fortsette med det. Hvilket yrke jeg ender opp med til slutt er nok ikke så lett å vite, men det er jo ei stund til, for jeg skal nok være student noen år til først!


ACGT © ITU. Redaktør:

Det er vakkert på Ås

Det er vakkert på Ås

Morten Kjos

Nye studievenner

Nye studievenner

Morten Kjos

På forelesning

På forelesning

Morten Kjos